I foråret 2020 skrev vi i artiklen Protester mod koldt, blåt lys i Aarhus om en gruppe beboere, der forsøgte at få kommunen i tale for at få en belysningstype, der i højere grad passede til omgivelserne. I Aarhus installerede man LED-gadebelysning med en farvetemperatur på 4000 Kelvin (K), hvilket ikke understøttede de historiske bygninger eller passede ind i miljøet. I Københavns indre by havde man derimod i valgt en farvetemperatur på mellem 2.500 og 2.700 K, netop for at give et ’vamere’ lys, der passede til det historiske miljø.
For det er ikke LED-teknologien der er problemet. Tværtimod kan den – brugt rigtig – være til stor gavn, både for økonomien og til at understøtte arkitektonisk kvalitet og bevaringsværdier.
Fordelene ved LED for de historiske huse
Både almindelige glødepærer, halogenpærer og sparepærer er blevet forbudt i EU og produceres ikke længere, og kan erstattes med LED-pærer. Fordelene med LED er mange:
- bruger op til 95% mindre energi
- fås ofte i præcis den farvetemperatur, som passer til formålet
- op til 25 gang længere levetid
- findes med mange forskellige fatninger, glastyper (mat/klart), dæmpbare og meget mere
Med den rette vejledning kan der derfor opnås et resultat, som passer til formålet, uanset om det er traditionelle kertepærer, som ofte sidder i gamle lysekroner i for eksempel historiske bygninger og kirker. Hvis man ønsker at oplyse en bygning med projektører, er der endda mulighed for at vælge den farvetemperatur, der giver bygningen det helt rigtige lysskær.
Succes med overgang til LED belysning kræver viden og ekspertise
Brightr Group® arbejder med lys og belysningsløsninger og har bl.a. håndteret belysningen i Sædder Kirke fra 1200-tallet, biskoppens administration i Viborg og i det fredede Odd Fellow Palæ i København. I sidstnævnte skulle der skiftes til LED-pærer, uden at man kunne se en ændring i belysningen – og intet måtte ændres i hverken lysekroner eller andre lamper.
Der blev specialfremstillede mere end 1000 pærer og andre lyskilder, og Odd Fellow Palæet reducerede el-forbruget med over 150.000 kr/år – uden at nogen kunne se forskel.
Brightr Groups erfaring er, at der typisk opnås en energibesparelse på mindst 70% ved overgangen til LED baseret lys – alene målt på de direkte omkostninger på elregningen. Dertil kommer fordele ved drift og vedligehold, hvor der skal skiftes pærer langt mindre.
‘De seneste måneder er elpriserne steget ganske voldsomt – ja faktisk er de mere end tredoblet – så der er meget stor interesse for at gå i gang med den LED baserede teknologi’, beretter HC Christensen. ’Vores dygtige elektrikere er eksempelvis lige nu i gang med ombygning af en del væglamper’.
Aftale med Brightr Group for Historiske Huses medlemmer – også med fokus på fredede bygninger
Eksisterende lamper/armaturer skal ofte bibeholdes i fredede bygninger, hvor de er indpasset i arkitekturen og en del af et helhedsindtryk og vigtige for fredningsværdierne. Brightr Group tilpasser derfor moderne teknologi til de historiske bygninger og foretager f.eks. elektrisk ombygning af historiske lysekroner, designer lamper mv. I processen er det væsentligt at huske CE mærkning, samt myndighedskrav. Derfor er Brightr Group i løbende kontakt med myndighederne for at sikre, at alle regler er overholdt.
Brightr Group betjener normalt kun erhvervskunder, men som medlem af Historiske Huse tilbydes medlemmerne ekstraordinært – og ved at oplyse medlemsnummer – adgang til Brightr Groups erfaring og ekspertise – med 10% rabat på standardprodukter, og 30% rabat på rådgivningsydelser. Kontakt direktør HC Christensen på hc@brightr.com eller på telefon 61650244 og se mere på www.brightrled.dk.