På www.kulturarv.dk/fbb, som er Slots- og Kulturstyrelsens register over både fredede og bevaringsværdige ejendomme, kan du indhente information om de registrerede ejendomme bl.a. deres fredningsstatus eller bevaringsværdi. I nogle tilfælde findes der også en liste over eksisterende dokumenter og undersøgelser om ejendommen.
Ønsker du specifikke informationer om en fredet ejendom, kan du søge om aktindsigt i Slots- og Kulturstyrelsens arkiv og finde tegninger, korrespondance, tidligere tilladelser m.m., der vedrører den pågældendeejendom. Dette kan gøres digitalt via Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.
Alle bygningsfredede ejendomme er optaget i FBB-registeret. Det er dog ikke alle bevaringsværdige bygninger, der endnu er registreret. Du kan også finde oplysninger hos kommunen, hvis bygningerne fx står nævnt i en bevarende lokalplan. Nogle kommuner har udgivet såkaldte kommuneatlas, hvor en digital version kan ses på kommunens hjemmeside. Her vil der stå, hvilke bygninger, der er bevaringsværdige.
Bevaringsværdige huse
En bevaringsværdig bygning kan også være beskrevet i en kommuneplan, lokalplan eller i byplanvedtægterne med de krav, kommunen stiller til husets ydre. På kommunens hjemmeside kan man se, hvilke retningslinjer, der er for bevaringsværdige bygninger i ens kommune. Det er dog ikke alle områder i Danmark, der endnu er blevet registreret.
Spørg din kommune til råds, inden du går i gang med en istandsættelse eller ombygning.