Det spørgsmål stillede Historiske Huse i Byrummonitor den 5. februar 2024 i forlængelse af, at Arne Jacobsens SAS-hotel fra 1960 blev indstillet til fredning af Det Særlige Bygningssyn.
Det er nemt som ejer at blive smigret over, at man er ejer af en fredet bygning – men man skal samtidig gøre sig klart, at der følger økonomiske forpligtelser med, som de færreste – ej heller Slots- og Kulturstyrelsen – altid gør sig reelle tanker om. I mange tilfælde har ejere af fredede bygninger ingen glæde af fradragsordning eller statens støtte, fordi sidstnævnte er ubetydelig i den store sammenhæng.
Historiske Huse gik derfor i dialog med den norske ejer af SAS-hotellet, hvis norske ejer af Wenaas-gruppen, tilsyneladende blev meget glad for. Han og i dette tilfælde, hans danske repræsentant havde ikke gjort sig klart, hvad en fredning af bygningen egentlig ville få af konsekvenser for både økonomi og råderet .
Nu har ejeren meldt sig ind i Historiske Huse og er taknemmelig for, at Historiske Huse tog kontakt til ham og hans rådgiver, som vi gav gode råd og satte i kontakt med kvalificeret rådgiver, som kunne klæde ham fagligt på, inden han gik i dialog med Slots- og Kulturstyrelsen. Forløbet endte med en fredning af det ikoniske hotel – ovenikøbet til alles alle parters accept. Det er Historiske Huses holdning, at det er en forudsætning for en lykkelig udgang på en fredningssag, at begge parter er vel informeret om konsekvenserne såvel juridisk som økonomisk og er i stand til at overskue disse konsekvenser, også på længere sigt.
Herunder kan du se Slots – og Kulturstyrelsens afgørelses om fredning og to Byrummonitorartikler vedrørende sagen.