Foredrag (vandring): Lensafløsningen og statshusmandsbrug ved Gammel Estrup

12. september, 2019 · 17:00 - 19:00

Indlæser Begivenheder
  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Tre torsdage i september kan man blive klogere på den såkaldte lensafløsning, som endegyldigt fratog den gamle adel sin særstatus i samfundet, når Gammel Estrup inviterer historieinteresserede til foredragsrække.


Helle Ingerslev Kristensen og Jørgen Vest Rasmussen: Lensafløsningen og statshusmandsbrug ved Gammel Estrup

Landsbyen Lundby ved Gammel Estrup opstod i 1923 som et resultat af udstykningerne til husmandsbrug fra Gammel Estrup i kølvandet på Lensafløsningen. Foredraget indledes med kaffe og kage og foredrag i laden hos gårdejer Jørgen Vest Rasmussen, der er 3. generations efterkommer af en af de første husmænd, der opførte et statshusmandsbrug på Gammel Estrups tidligere hovedgårdsjord i 1929. Herefter vil der være landsbyvandring i Lundby, hvor flere af de oprindelige husmandssteder stadig kan ses.  Museumsinspektør Helle Ingerslev Kristensen vil til foredraget fortælle om Lensafløsningens betydning for husmandsstanden med statshusmandsbrugene ved Lundby som eksempel, og landsbyvandringen krydres med fortællinger om Lundby gennem tiden fra Inger Marie Linnemann fra Sønderhald Egnsarkiv og Jørgen Vest Rasmussen.

Dette er andet foredrag i rækken om Lensafløsningen – bemærk dette foredrag foregår i landsbyen Lundby ved Gammel Estrup.

2019 er 100-året for Lensafløsningsloven, og det markerer Gammel Estrup med en foredragsrække i september. Med Lensafløsningsloven blev len, stamhuse og fideikommisgodser afskaffet. Godsejerne blev pålagt en afgift og jord blev udstykket til statshusmandsbrug. Loven var en del af den demokratiseringsproces, der var blevet påbegyndt med Grundloven af 1849, og den afskaffede endeligt de adelige privilegier. Loven medførte i sidste ende salg af mange godser og en væsentlig decimering af godsejernes magt i samfundet.

Praktisk

Foredraget finder sted i landsbyen Lundby ved Gammel Estrup. Mødested: Lunden 5, 8961 Allingåbro.

Prisen er 100 kr for dette foredrag – 300 kr for hele rækken. Prisen inkluderer kaffe og kage.

Tilmelding på museumsbutikken@gammelestrup.dk eller telefon 8648 3001. Betaling i døren.

Detaljer

Dato:
12. september, 2019
Tidspunkt:
17:00 - 19:00
Pris:
kr.100
Hjemmeside:
http://gammelestrup.dk/events/?tribe_paged=1&tribe_event_display=list&tribe-bar-date=2019-09-01&tribe-bar-search=Foredrag

Arrangør

Gammel Estrup
Telefon
86 48 30 01
Se Arrangør hjemmeside

Sted

Gammel Estrup
Randersvej 2
Auning, 8963 Danmark
+ Google Maps
Telefon
86 48 30 01
Se Sted hjemmeside

« All Begivenheder