Salen, Københavns Rådhus. Foto: Bygningskultur Danmark.
Hovedværket for perioden er i høj grad Københavns Rådhus bygget af Martin Nyrop og lavet som et borgerslot med utallige detaljer og dekorationer inspireret af både italiensk renæssance, nordiske sagn og vikingeornamentik. En tur rundt i dette hus, hvor Nyrop har tegnet stort set alt – også møblementet – afslører et overflødighedshorn af skabertrang og en væld af særligt naturmotiver. Midgårdsorme og drager, fugle og planter både ind- og udvendigt. Huset blev af mange af samtidens arkitekter betragtet som gammeldags og bagudskuende allerede inden det stod færdig i 1905, men Nyrop fik allerede i 1901 guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris for bygningen.
Århus Teater. Foto: Bygningskultur Danmark
En anden af periodens helt store figurer har særligt sat sit præg på Aarhus. Hack Kampmann (1856 – 1920) var en dansk arkitekt, kongelig bygningsinspektør, professor i arkitektur og kunstmaler. Aarhus Toldkammer, Aarhus Teater og Erhvervsarkivet i byen er alle bygninger, hvor røde danske tegl danner baggrund for en legende og dekorativ tilgang til arkitekturen og flittig brug af naturmotiver, som f.eks. Ørnefrisen på Aarhus Teater.
Anton Rosens Metropol-bygning i København.
Det nationale fylder lidt mindre hos Anton Rosen (1859-1928), der var tydeligt inspireret af fransk Art Noveau og tysk Jugend. Svungne organiske former er ikke bare repræsenteret som dekoration, men er er integreret del af facaden på f.eks. Palace Hotel og Frederiksberggade 16 (på Strøget) i København. På andre af hans bygninger ser man dog fx. flittig brug af bindingsværk, som en tydelig national markør. Anton Rosen arbejdede ligeledes med kunsthåndværk og formgav bl.a. møbler og sølvarbejde. Han søgte, ligesom Arts and Crafts bevægelsen i England, at forny og revitalisere den danske håndværkstradition. Han var således en del af Skønvirke-bevægelsen, en term, der ofte bruges som synonym for Nationalromantikken.
Tag vores quiz og test din viden om Nationalromantikken!
Se stemningsfilm med byggeri fra perioden: