Brevkassen: En Bedre Byggeskiks terrasse?

 undefined 

Hanne skriver:

Vi har i tre år drømt om en terrassedør bag på vores hus, men vi er sådan i vildrede om, hvordan vi gør det uden at ødelægge husets fine proportioner.Vi har vedhæftet nogle billeder af husets forside. Af praktiske årsager kan vi ikke komme til at fotografere husets bagside – der er for mange nabohuse, mure og høje træer i vejen – men det er altså heromme, vores udfordring befinder sig. På husets bagside er der fire trefløjede dannebrogsvinduer på rad og række (og ingen karnapper). Vi ønsker at udskifte et af de midterste vinduer i stueetagen med en terrassedør, der kan give adgang fra vores køkken til en lethævet terrasse i vores lillebitte baggård. Vi kan bare ikke finde ud af, hvordan vi gør det mest skånsomt i forhold til husets arkitektur. Kun vinduerne i kælderetagen er de originale med et lag glas. Vinduerne i stueetagen er blevet skiftet før vores tid og er ikke i vanvittig god stand.

undefined

Vinduets ydermål er 172,5 cm i bredden og 173 i højden. Dørens ydermål vil blive det samme i bredden og 245 i højden for at nå til gulvet. Kæmpestor med andre ord. Og foreløbig er vi i tvivl om alt.

  • Skal den være tofløjet eller trefløjet eller bare single med fast glasparti på hver side?
  • Skal selve døren være 245 cm høj (flere vinduesproducenter har problemer med at levere så høj en dør i et stykke) eller skal der være et fast glasparti øverst?
  • HVIS der skal være et fast glasparti i toppen, hvor højt skal det så være? Og hvordan har vi det med en dobbelt karmkonstruktion vandret mellem de to partier, hvis døren ikke kan leveres med et integreret glasparti?
  • Skal der være sprosser nogen steder?
  • Er det overhovedet muligt at skifte et vindue ud med en dør og stadig have respekt for Bedre Byggeskik-stilen?

Vi håber, at det kan lykkes at finde en løsning, så vi kan få en terrassedør og stadig holde huset i nogenlunde balance, og vi glæder os meget til at høre jeres tanker.

Bedste hilsner – Hanne

Svar:

Kære Hanne,

Jeg kan sagtens forstå jeres ønske om at åbne huset, så I kan have glæde af udelivet på en lav terrasse.

Det er nok vigtigt at terrassen er nede på terræn med en trappe fra døren. Ofte bliver terrasser meget dominerende.

Jeg vil foreslå en dobbelt dør i fuld højde, selv om det ligger lige på kanten af, hvad man kan få dørproducenterne til at lave. Et overvindue bliver meget lille og kommer ikke til at ramme nogle af de øvrige linjer i vinduerne. Jeg vil foreslå at dørbladene bliver opdelt med to vandrette sprosser. Den øverste sprosse skal flugte med vinduernes tværpost og den nederste sprosse placeres så den passer med bundkarmen. Det øverste og nederste glas skal være lige store hvilket reguleres i det underste rammetræ. På denne måde trækkes vinduernes linjer over i døren og ændringen bliver til at leve med.

undefined

Om man kan skifte et vindue til en dør uden at gå på kompromis med Bedre Byggeskiktanken? Det mener jeg i princippet godt man kan, bare det ikke virker unaturligt i forhold til tanken og arkitekturen.

Med venlig hilsen

Leif Hansen, Arkitekt MAA