Århusiansk forskningsprojekt kan hjælpe med rekonstruktion i Palmyra

Begravelsesrelief fra Palmyra. Foto: Jastrow.

Gravtårnene Jamblique, Elhbel og Kithot fra det 1. århundrede var i august forsvundelt, ødelagt som en del af Islamisk Stats omfattende ødelæggelser i oldtidsbyen Palmyra i Syrien. Et dansk projekt kan være til stor hjælp, hvis der på et tidspunkt kommer ro nok til, at forsøge en rekonstruktion af ruinerne. Projektet har indsamlet dokumentation om gravtårnene og de over 3000 gravportrætter, der var placeret her.

– Projektet vil kunne bidrage til en rekonstruktion af situationen i Palmyra før borgerkrigen, fordi man med vores dokumentation i hånden vil kunne skabe sig et overblik over, hvad der er blevet ødelagt, fortæller Rubina Raja, der er arkæolog og forskningsleder på Palmyra Portrait Project, der har til huse på Aarhus Universitet.

Protrætterne begyndte allerede i 2011 at strømme ud på både det legale og det illegale kunstmarked og netop arbejdet med at få disse genstande tilbage kan lettes med danskernes arbejde:

– Med projektet vil man kunne arbejde med at føre stjålne kulturgenstande tilbage til Syrien, fordi vi kan få gjort de forskellige auktionshuse opmærksomme på, hvilke genstande der er lovligt og ulovligt ført ud af Syrien, fortæller Rubina Raja til DR.

Læs artkilen hos DR