Af Thomas Brogren – Sagsarkitekt hos Erik Møller Ark.
Nr. 1: Isolering i loftrum
Den investering, der hurtigst tjener sig ind, er at sørge for et par gode lag og velholdt isolering på gulvet i et evt. uisoleret tagrum. Du skal sikre dig, at isoleringen ikke er blevet trådt flad og at den ligger tæt og helst med overlap mellem lagene. Men pas på du ikke stopper ventilationen ude ved tagstenene og taglægterne. Sådan en efterisolering er virkeligt enkelt at udføre selv – men sørg for støvmaske på grund af støvet fra isoleringsfibrene – og gør arbejdet inden sommerens varme gør det alt for varmt i tagrummet.
Nr. 2: Tætning af huset
Rigtigt meget af varmen slipper utilsigtet ud gennem revner og sprækker. Du kan skabe et bedre indeklima og økonomiske besparelser ved at gennemgå tætheden ved dine døre, vinduer og andre åbninger som ved emhætter og indbyggede el-installationer. Du kan gøre meget selv ved at fuge, montere tætningsbånd eller bare efterspænde vriderne på forsatsrammer.
Nr. 3: Isolering af rør
Det er enkelt arbejde at isolere de rør, som løber igennem huset. I hele fyringssæsonen gør det måske ikke så meget at varmerørene ikke er isoleret, da der kan være brug for varmen uanset om den kommer fra rør eller radiatorer. Men koldtvandsrør er bedst at få isoleret hurtigst muligt. Når de er isolerede dannes der ikke kondens på dem, de køler ikke huset ned og du får koldere drikkevand i hanen.
Nr. 4: Energiglas i forsatsrammer
Det er meget effektivt og næsten ikke synligt at udskifte de inderste lag glas i forsats- eller koblede rammer til energiglas. Det kan du selv gøre i sommerperioden, hvor man jo godt kan nøjes med et lag glas i en periode, eller du kan aflevere rammerne hos en glarmester som kan gøre det rimeligt billigt.
Nr. 5: LED-lyskilder med god farvegengivelse
Udviklingen af lyskilder forsætter med stor fart. Man kan nu få LEDpærer med almindelige fatning og rigtig god farvegengivelse, som kun bruger ganske få watt. Derfor kan du nu let skifte lyskilder i dine almindelige lamper og få et godt lys af god kvalitet. Farvegengivelsen er defineret ved RA-værdien, som skal være over 90.
Jeg har herover beskrevet 5 enkle og billige tiltag, som hverken giver tekniske problemer eller ødelægger dit hus´ særlige kvaliteter. Et fredet eller bevaringsværdigt hus kan nok aldrig blive helt så energirigtigt som et optimeret nybygget hus. Men der mange flere muligheder end de 5 herover. Til de mere tekniske og synlige ændringer vil det nok være en stor fordel med hjælp fra nogle erfarne håndværkere eller en kvalificeret rådgiver. Husk at bede om dokumentation fra din håndværker eller rådgiver om de har erfaringer med fredede eller bevaringsværdige bygninger, da det er meget anderledes end at arbejde med nye huse.
Med disse ovennævnte tiltag er du godt på vej. Send mig meget gerne en hilsen, hvis du har du andre forslag til billige og enkle tiltag, der ikke ødelægger ældre huses særlige kvaliteter.
Skrevet den 09.04.13